Teman: Biverkningar i huden av kosmetika och parfymer
Parafenylendiamin och hårfärgningsmedel
- Parafenylendiamin (PPD) är ett ämne som vid oxidering blir svart. Genom oxideringen byggs andra potentiella allergener. Används i hårfärg, men kan även finnas i mörkfärgade kläder och läder.
- Var tidigare förbjudet i Sverige, men har via EU tillåtits.
- Har på senare år aktualiserats genom hennatatueringar och turisttatueringar, där henna blandas med PPD.
Korsreaktioner med PPD
PPD kan korsreagera med andra närbesläktade ämnen. Dvs. om man är allergisk mot PPD, kan man också få kontaktallergiskt eksem, om man utsätts för kemiskt närbesläktade ämnen. De viktigaste är andra hårfärgningsmedel av typen 2,5-diaminotoluen och 2-nitro-parafenylendiamin. Vissa textilfärgämnen kan också ge reaktioner.
|
Värt att komma ihåg om hårfärgningsmedel och kontaktallergi
- Det är idag otroligt vanligt att patienter färgar håret, både män och kvinnor och även barn och ungdomar.
 |
Läs mer
|
|
En studie med frågeformulär om hårfärgning i Danmark visar att nästan 20 % av männen och nästan 75 % av kvinnorna har färgat håret.
|
- Tatueringar kan innehålla PPD. Detta ger ofta en stark allergi mot PPD.
- Reaktionerna för PPD kan vara diskreta men ofta mycket kraftiga med rodnad och ödem även i ansiktet och vätskande eksem i hårbotten.
|
Andra kontaktallergener i kosmetika
Kontaktallergi mot nagellack
- Inte helt ovanligt
- 80 % av reaktionerna är ansiktseksem, som exempelvis fläckigt eksem på halsen.
- Eksem vid nagelbandet kan ses, men inte nödvändigtvis.
- Connubial dermatitis (dvs. patienten får kontaktallergi, när partnern använder allergenet - när det gäller nagellack är det inte ovanligt att mannen får eksem, när partnern använder nagellack.)
- Ett av de vanligaste allergenerna: tosylamid
Solskyddsmedel
- Solskyddsmedel är av kemiskt olika typer med syftet att ge UVB- och UVA-skydd.
- Den vanligaste reaktionen är irritation.
- Kontaktallergi kan missas pga. att patienten tolkar det som att produkten haft otillräcklig effekt.
- Idag är den vanligaste kontaktallergiska reaktionen den mot bensofenon.
Kolofonium (hartssyra, tallharts)
- Hartser som utvinns av olika träd
- I kosmetika kan man hitta kolofonium i bland annat epileringsprodukter, hårprodukter, smink, mascara
Övrigt
- Cocamidpropylbetain, tensid, ytspänningsnedsättande
- Lanolin, används som salvingrediens och emulgeringsmedel
- Propylenglykol, ger lätt irritationsreaktion
- Antioxidanter, m.fl.
- Kosmetikarelaterade kontaktallergier: artificiella naglar; akrylater, bindi
|
|
|
 |
|