Tilmeld nyhedsbrev
PatientLäkare

Teman: Ljusbehandling
UVB och UVA 
 
Bredspektrum UVB
 
 
Nobelpristagaren Niels Ryberg Finsen var den som började använda UVB fototerapi. Under 1920-talet började kvartslampan med kvicksilver att användas vid psoriasisbehandling, ofta i kombination med tjära: Goeckermanbehandling. Först 1978 kom de mer effektiva UVB-lysrören med bredspektrum. Det är släkt med de tidigare populära högfjällssollamporna.
Normalt ges UVB-behandling flera gånger per vecka under längre perioder på dermatologiska kliniker. För psoriasispatienter som bor långt från behandlingsmottagningar är det i Danmark möjligt att låna eller köpa en enklare UVB-lampa för hemmabruk. I Danmark är det Psoriasisföreningen som lånar ut lampor för hemmabruk.

Långtidsbiverkningar
En känd långtidsbiverkning vid UVB-behandling är risken för utveckling av icke-melanom hudcancer om patienten får behandling periodvis i många år. Man uppskattar att 6 veckors behandling med 2 serier per år ökar risken för "godartad hudcancer" till samma nivå som den för utomhusarbetare som bönder och fiskare, som visas ute i den naturliga solen. Dessutom går de flesta patienter med behandlingskrävande psoriasis hos en dermatolog, där eventuella tecken på hudcancer kan upptäckas och behandlas tidigt. Man har aldrig påvisat ökad risk för malignt melanom.


Smalspektrum UVB
 
Det senaste stora genombrottet kom 1988, då UVB-lysrör med smalspektrum togs fram efter att den optimala våglängden för psoriasisläkning fastslagits till 311 nm.
Smalspektrum UVB är optimerad för psoriasisbehandling, och det ska nämnas att vanliga solarielysrör med UVA inte har någon nämnvärd effekt på psoriasis.

Behandlingen har visat sig vara effektiv i så många sammanhang att den har övertagit en stor del av den mer omständliga PUVA-behandlingen, inte bara vid behandling av psoriasis utan även för många andra diagnoser.

Varje helkroppsbehandling i ljuskabinen varar bara några få minuter. Vid behov av behandling av händer och fötter finns speciella lampor för detta. Med det här smala UV-området tål huden större ljusdoser än vid bredspektrum UVB och detta medför en terapeutisk vinst. Samtidigt undviker man de mer irriterande och rodnadsframkallande kortvågsstrålarna.

Smalspektrum UVB har efter hand blivit den vanligaste formen av ljusbehandling för många diagnoser som kan behandlas med UVB.

Skillnaden mellan bredspektrum TL 21 och smalspektrum TL01 lysrör.
 
 
UVA

Vanligt UVA-ljus som används i kosmetiska solarier används bara i begränsad omfattning, exempelvis som monoterapi vid atopisk dermatit, men nyare och extremt dyra "UVA1-kanoner'har fått nya användningsområden på universitetskliniker t.ex. vid svår behandling av sklerodermi.