Tilmeld nyhedsbrev
PatientLäkare

Nytt på Huddoktor:

Soleksem

Vad är soleksem?
Cirka 15 % av den svenska befolkningen lider av soleksem (ljusutslag) – utslag med små, röda och MYCKET kliande knottror eller blåsor till följd av solens strålar på huden. Eksemet ses oftast i ansiktet, på halsen och på bröstet, men kan förekomma överallt på kroppen där huden utsatts för starkt ljus.
 
Till skillnad från solsveda syns soleksem inte omedelbart efter att du har vistats ut i solen, utan först som en försenad reaktion efter 1–3 dagar.
 
Vem får soleksem?
Soleksem drabbar oftast personer mellan 10 och 30 år och är vanligast hos flickor och unga kvinnor.
Ju ljusare och mer sårbar hud du har, desto större är risken att utveckla soleksem.
 
Varför får man soleksem?
Men vet inte exakt hur soleksem uppkommer, eller varför solens strålar har den här effekten på en del personers hud. Man tror dock att eksemet beror på en ökad ljusöverskänslighet, som får immunförsvaret i huden att reagera på solens ultravioletta strålar.
 
En del personer är överkänsliga mot UVA-strålar och andra mot UVB-strålar och slutligen är några överkänsliga mot båda typerna av ultraviolett ljus.
 
Din hud är mest sårbar mot det ultravioletta ljuset tidigt på säsongen, när du fortfarande är blek. Under sommaren, när huden blivit brun, skyddar pigmentet mot eksemutbrott. Var därför extra noga med att förebygga både soleksem och solsveda under de tidiga vår- och sommarmånaderna. Detsamma gäller om du på vintern åker på sol- eller skidsemester och utsätts för mycket ljus.
 
Förebygga soleksem
Om du vet att du har tendens till soleksem är det en bra idé att du följer vissa regler när du utsätter huden för solljus.
 
Om ditt soleksem beror på solens UVB-strålar kan du förebygga utbrott i början av sommaren (redan sent på våren) genom att smörja in huden med en vanlig solskyddskräm. Börja med en hög solskyddsfaktor (t.ex. faktor 15) och trappa långsamt ned den under sommaren.
 
Om ditt soleksem beror på solens UVA-strålar bör du använda en solkräm med extra högt UVA-skydd (det som också kallas fysiskt filter).
 
Följ dessutom de allmänna solråden.
  • Undvik solen mellan kl. 12-15
  • Sök skugga, använda lätta kläder och solhatt/keps som skydd
  • Använd solkräm med minst faktor 15 och använd riktligt
  • Använd solkräm med både UVA- och UVB-filter
  • Smörj in huden innan du går ut i solen
  • Var särskilt försiktig i omgivningar med t.ex. vatten och snö, som kan reflektera och förstärka solen
Behandling av soleksem
Täck över det eksemdrabbade området med kläder, så att du inte utsätter det för mer solljus, och smörj eventuellt in huden med klådstillande preparat eller kortisonkräm (LÄNK), som kan lindra symtomen.
 
Om du lider svårt av soleksem kan din läkare remittera dig till en hudläkare, som kan ge dig en typ av ljusbehandling som härdar och förebereder huden för solens strålar.
 
Många drabbas av samma symtom på soleksem varje år i några eller flera år. Därefter kan eksemet helt försvinna för att aldrig återkomma.
 
Andra typer av ljusöverkänslighet
Ljusöverkänslighet kan i sällsynta fall bero på andra och mer allvarliga sjukdomar än soleksem. Du bör därför kontakta din läkare för att fastställa att det inte rör sig om någon allvarlig sjukdom.
 
Läs mer om solskydd